voor wie?

Psychologiepraktijk Claudia Stormink biedt kortdurende behandelingen gericht op lichte tot milde psychische klachten. Ik bied behandeling aan volwassenen die kampen met angstklachten, stemmingsklachten en traumaklachten. In het bijzonder richt ik mij op psychische klachten die zijn ontstaan tijdens en na de zwangerschap of tijdens een fertiliteitstraject. Twijfel je of ik wat voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met me op.

Psyche en zwangerschap

Eén op de tien vrouwen kampt tijdens de zwangerschap met psychische problemen zoals angsten of depressieve klachten. Bij sommige vrouwen worden deze klachten versterkt door de zwangerschap, bij anderen ontstaan ze voor het eerst tijdens de zwangerschap. Daarnaast kun je last hebben van fysieke klachten, vermoeidheid, of andere zorgen en stress. Het kan zijn dat je angstig bent voor de bevalling of je hebt last van overmatig veel zorgen over de zwangerschap en het verloop ervan. Maar ook onzekerheid of negatieve gedachten over het aanstaand ouderschap kunnen voor veel spanning zorgen. Of je kan last hebben van nare ervaringen rondom je zwangerschap of (eerdere) bevalling.

Niet alleen tijdens de zwangerschap, maar ook het ouderschap kan voor emotionele problemen zorgen.

Daarnaast is zwanger worden niet voor iedereen vanzelfsprekend en heb je misschien wel last van angst of verdriet tijdens het doorlopen van een vruchtbaarheidstraject. Herken je je in bovenstaande, misschien kan ik dan iets voor je betekenen.

behandelvormen

Een veilige sfeer, waarbinnen je je gezien en gehoord voelt vind ik belangrijk. Gezamenlijk zullen we jouw klachten onderzoeken en kijken wat voor jou werkt om je weer beter te voelen. Binnen mijn praktijk bied ik cognitieve gedragstherapie en traumabehandeling, waaronder EMDR en imaginaire exposure. Ik maak gebruik van wetenschappelijk bewezen behandelmethoden.

Cognitieve gedragstherapie

In mijn praktijk zullen mijn behandelingen veelal gebaseerd zijn op cognitieve gedragstherapie. Cognitieve therapie gaat vooral uit van de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. De nadruk ligt op het wijzigen van de manier van denken die mensen met een emotioneel probleem hanteren. In gedragstherapie staat het gedrag centraal. Hoe iemand handelt bepaalt in belangrijke mate hoe iemand zich voelt. In de combinatie van deze beide therapieën staat dus het verband tussen denken, interpreteren, voelen en doen centraal. Een voorbeeld is dat iemand die geneigd is het negatieve bij zichzelf te zien, zich eerder somber of angstig zal voelen. En iemand die de neiging heeft bepaalde zaken uit de weg te gaan, kan zich juist steeds angstiger of onzekerder gaan voelen. Dit klinkt logisch en simpel. Toch ben je je niet altijd bewust van bepaalde patronen in denken en handelen, bijvoorbeeld omdat je dit al je hele leven gewend bent te doen of omdat je dit van huis uit hebt meegekregen.

Samen zullen we jouw manier van denken onderzoeken en kijken hoe deze manier van denken zich verhoudt tot jouw klachten. Daarbij zullen we ook aandacht hebben voor de vertaalslag hiervan naar  jouw handelen en het effect daarvan op je gevoelswereld. Zie voor meer informatie over cognitieve gedragstherapie www.vgct.nl/wat-is-cognitieve-gedragstherapie/.

EMDR

Soms blijf je last houden van een eerdere traumatische ervaring of een ingrijpende schokkende gebeurtenissen. Je kunt hierbij denken aan een traumatische bevalling, een verlieservaring of een andere schokkende gebeurtenis. Blijf je hier aanhoudend last van houden dan kan dit leiden tot psychische klachten waarvoor EMDR een geschikte behandeling kan zijn. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Het is een effectief bewezen behandelmethode om traumatische gebeurtenissen te verwerken. Soms wordt EMDR als onderdeel van een andere behandeling ingezet.

Door het terughalen van de traumatische gebeurtenis en tegelijkertijd met je ogen mijn bewegende vinger te volgen of het lampje op een lichtbalk, wordt de herinnering op een andere manier opgeslagen en vermindert de negatieve lading en de daarbij behorende klachten. Indien je last hebt van een eenmalig trauma kunnen de klachten vaak na een paar sessies al sterk verminderen.

Zie voor meer informatie www.emdr.nl.

Ik werk samen met:

Scroll naar boven